09 Mart 2008

DOSTLARA MEKTUPLAR-30-KURAN OKUMAK

“İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir,
Sen kendini bilmezsen,
Bu nice okumaktır.”
Yunus Emre


YAŞAMIN GÜZELLEŞMESİ ELİMİZDE ...YETER Kİ OKUMAYI BİLELİM...OKUMAYI BİLMEYEN BİLGİ EDİNEMEZ..BİLGİ EDİNEMEYEN CAHİLLİKTEN KURTULAMAZ...YA DA BİLMEDİKLERİNİ BİLMEYEN VE BİLDİKLERİNİ ZAN EDENLERİN ELİNE YÖNETİM GEÇERSE...GİR AĞLA..ÇIK AĞLA....ENDÜLÜS EMEVİLERİNİN SON SULTANININ ANNESİNİN KENDİSİNE DEDİĞİ GİBİ..."KADINLAR GİBİ AĞLA"....


Riba-FAİZ

Aranan Kelime : riba
Aranan Meal : KURAN-I KERİM ( ARAPÇA - LATİN HARFLİ )
Arama Sonucu Bulunan Ayet Sayısı : 6

2-BAKARA
(275) Ellezıne ye'küluner
riba
la yekumune illa kema yekumüllezı yetehabbetuhüş şeytanü minel mess* zalike bi ennehüm kalu innemel bey'u mislür riba* ve ehalellahül bey'a ve harramer riba* fe min caehu mevızatüm mir rabbihı fenteha fe lehu ma selef* ve emruhu ilellah* ve men ade fe ülaike ashabün nar* hüm fıha halidun


2-BAKARA
(276) Yemhakullahür
riba
ve yürbis sadekat* vallahü la yühıbbü külle keffarin esım


2-BAKARA
(278) Ya eyyühellezıne amenüttekullahe vezeru ma bekıye miner
riba
in künüm mü'minın


3-ALİ İMRAN
(130) Ya eyyühellezıne amenu la te'külür riba ad'afem müdaafetev vettekullahe lealleküm tüflihun


4-NİSA
(161) Ve ahzihimür
riba
ve kad nühu anhü ve eklihim emvalen nasi bil ba'tıl ve a'tedna lil kafirıne minhüm azaben elıma


8-ENFAL
(60) Ve eıddu lehüm mesteta'tüm min kuvvetiv ve mir
ribatıl
hayli türhibune bihı adüvvellahi ve adüvveküm ve aharıne min dunihim la ta'lemunehüm allahü ya'lemühüm ve ma tünfiku min şey'in fı sebılillahi yüveffe ileyküm ve entüm la tuzlemun

Diyanet Vakfı 60. Onlara (düşmanlara) karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve cihad için bağlanıp beslenen atlar hazırlayın, onunla Allah'ın düşmanını, sizin düşmanınızı ve onlardan başka sizin bilmediğiniz, Allah'ın bildiği (düşman) kimseleri korkutursunuz. Allah yolunda ne harcarsanız size eksiksiz ödenir, siz asla haksızlığa uğratılmazsınız.
Elmalılı Hamdi Yazır 60-Sizler de onlara karşı gücünüzün yettiği her çeşit kuvvetten savaş için beslenen atlardan hazırlayın; onunla hem Allah'ın düşmanı hem sizin düşmanınızı, hem de sizin bilmediğinizi fakat Allah'ın bildiği diğer düşmanlarınızı korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız mükafatı size tamamen ödenir ve hiç zarara uğramazsınız.
Yaşar Nuri Öztürk 60 Onlara karşı, gücünüz yettiğince kuvvet hazırlayın. Ordugâhlarda atlar besleyin. Böylece hem Allah'ın düşmanını hem kendi düşmanınızı hem de bunlardan başkalarını korkutabilirsiniz. Siz onları bilmezsiniz ama Allah hepsini bilir. Allah yolunda harcadığınız herşey size tam olarak ödenir; hiçbir haksızlığa uğratılmazsınız.





Aranan Kelime : riba
Aranan Meal : TÜRKÇE KURAN-I KERİM DİYANET MEALİ
Arama Sonucu Bulunan Ayet Sayısı : 0

riba kelimesinin arama sonucu 0 ayet bulunmuştur.




Aranan Kelime : riba
Aranan Meal : TÜRKÇE KURAN-I KERİM E.HAMDİ YAZIR
Arama Sonucu Bulunan Ayet Sayısı : 0

Aranan Meal : TÜRKÇE KURAN-I KERİM Y.NURİ ÖZTÜRK
Arama Sonucu Bulunan Ayet Sayısı : 6

2-Bakara
(275) O
riba
yı yiyenler, şeytanın bir dokunuşla çarptığı kişinin kalkışından başka türlü kalkamazlar. Bu böyledir, çünkü onlar, "Alış-veriş de riba gibidir." demişlerdir. Oysaki Allah, alış-verişi helal, ribayı haram kılmıştır. Kendisine Rabbinden bir öğüt gelip de yaptığından vazgeçenin geçmişi kendisine, işi Allah'a kalmıştır. Yeniden ribaya dönene gelince, böyleleri ateşin dostlarıdır. Sürekli kalacaklardır orada.


2-Bakara
(276) Allah,
riba
dan beklenen artışı mahveder, sadakalar karşılığında artışlar getirir. Allah, nankörlüğe batmış günahkârların hiçbirini sevmez.


2-Bakara
(278) Ey iman sahipleri, Allah'tan korkun. Ve eğer inanıyorsanız
riba
dan geri kalanı bırakın.


3-Ali İmran
(130) Ey iman sahipleri!
riba
yı öyle kat kat katlayarak yemeyin. Allah'tan korkun ki kurtuluşa erebilesiniz.


4-Nisa
(161) Ve
riba
yı almaları yüzünden -oysaki ondan yasaklanmışlardı- ve haksız yollarla insanların mallarını yemeleri yüzünden onların küfre sapanlarına korkunç bir azap hazırladık.


30-Rum
(39) İnsanların malları içinde artsın diye
riba
olarak verdiğiniz, Allah katında artmaz. Allah'ın yüzünü isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte onu verenler kat kat artıranların ta kendileridir.



Aranan Kelime : faiz
Aranan Meal : KURAN-I KERİM ( ARAPÇA - LATİN HARFLİ )
Arama Sonucu Bulunan Ayet Sayısı : 3


9-TEVBE
(20) Ellezıne amenu ve haceru ve cahdu fı sebılillahi bi emvalihim ve enfüsihim a'zamü deracetem ındellah ve ülaike hümül
faiz
un

Diyanet Vakfı 20. İman edip de hicret edenler ve Allah yolunda mallarıyla, canlarıyla cihad edenler, rütbe bakımından Allah katında daha üstündürler. Kurtuluşa erenler de işte onlardır.
Elmalılı Hamdi Yazır 20-İman edip hicret etmiş ve mallarıyla, canlarıyla Allah yolunda cihad etmiş kimseler, Allah katında en büyük dereceye sahiptirler ve işte muradına erenler onlardır.
Yaşar Nuri Öztürk 20 İman edip hicret eden, Allah yolunda mallarıyla, canlarıyla cihat edenler, derece bakımından Allah katında daha yücedir. Kurtuluşa erenler de işte bunlardır.



23-MUMİNUN
(111) İnnı cezeytühümül yevme bima saberu ennehüm hümül
faiz
un


Diyanet Vakfı 111. Bugün ben onlara, sabrettiklerinin karşılığını verdim; onlar, hakikaten muratlarına erenlerdir.
Elmalılı Hamdi Yazır 111-İşte Ben onlara sabretmelerine karşılık bugün bu mükafatı verdim. Murada erenler onlardır, onlar!
Yaşar Nuri Öztürk 111 Bugün onlara ben, sabretmiş olmalarının karşılığını verdim. Başarıya erip kurtulanlar, onlardır.



24-NUR
(52) Ve mey yütııllahe ve rasulehu ve yahşellahe ve yettakhi fe ülaike hümül
faiz
un

Diyanet Vakfı 52. Her kim Allah'a ve Resûlüne itaat eder, Allah'a saygı duyar ve O'ndan sakınırsa, işte asıl bunlar mutluluğa erenlerdir.
Elmalılı Hamdi Yazır 52-Kim Allah'a ve Resulüne itaat eder, Allah'tan korkar ve O'na sığınırsa, işte murada erecek olanlar bunlardır.
Yaşar Nuri Öztürk 52 Allah'a ve O'nun resulüne itaat eden, Allah'a saygı duyan ve O'ndan korkan kişiler, zafere ulaşanların ta kendileridir.



Aranan Kelime : faiz
Aranan Meal : TÜRKÇE KURAN-I KERİM DİYANET MEALİ
Arama Sonucu Bulunan Ayet Sayısı : 6


2-Bakara Suresi
(275) faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, "Alış veriş de faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedi kalacaklardır.


2-Bakara Suresi
(276) Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez.


2-Bakara Suresi
(278) Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın.


3-Al-i İmran Suresi
(130) Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.
4-Nisa Suresi
(161) Yahudilerin yaptıkları zulüm ve birçok kimseyi Allah yolundan alıkoymaları, kendilerine yasaklanmış olduğu halde faiz almaları, insanların mallarını haksız yere yemeleri sebebiyle önceden kendilerine helal kılınmış temiz ve hoş şeyleri onlara haram kıldık.İçlerinden inkar edenlere de acı bir azap hazırladık.


30-Rum Suresi
(39) İnsanların malları içinde artsın diye faizle her ne verirseniz, Allah katında artmaz. Ama Allah'ın hoşnutluğunu isteyerek her ne zekat verirseniz; işte bunu yapanlar sevaplarını kat kat arttıranlardır.





Aranan Kelime : faiz
Aranan Meal : TÜRKÇE KURAN-I KERİM E.HAMDİ YAZIR
Arama Sonucu Bulunan Ayet Sayısı : 6

2-Bakara
(275) Faiz yiyen kimseler, şeytan çarpmış kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların: "Ticaret, tıpkı faiz gibidir." demeleri yüzündendir. Oysa, Allah, ticareti helal, faizi haram etti. Bundan böyle her kim Rabbı tarafından kendisine bir öğüt gelir de faizden vazgeçerse, artık geçmişte aldığı onundur ve hakkındaki kararı Allah verecektir. Her kim de döner, yeniden faiz alırsa, işte onlar cehennemin sakinleridirler, hep orada kalacaklardır.


2-Bakara
(276) Allah, faizi mahveder ve sadakaları artırır. Allah, günahkar katı inkarcıların hiçbirini sevmez.


2-Bakara
(278) Ey iman edenler, Allah'tan korkun ve eğer gerçek inananlar iseniz faiz hesabından kalan miktarı almaktan vazgeçin.


3-Ali İmran
(130) Ey iman edenler, öyle kat kat katlayarak faiz yemeyin ve Allah'tan korkun ki, arzunuza ulaşasınız.


4-Nisa
(161) Bir de kendilerine yasaklanmış olduğu halde faiz almaları ve halkın mallarını halsızlıkla yemeleri sebebiyle. Onların kafir olarak kalanlarına acı bir azap hazırladık.


30-Rum
(39) İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz faiz, Allah katında artmaz; Allah'ın yüzünü dileyerek verdiğiniz zekat ise, katlayanlar (kat kat artıranlar) işte onlardır.



Aranan Kelime : faiz
Aranan Meal : TÜRKÇE KURAN-I KERİM Y.NURİ ÖZTÜRK
Arama Sonucu Bulunan Ayet Sayısı : 0



VE ZİNA....

Aranan Kelime : zina
Aranan Meal : KURAN-I KERİM ( ARAPÇA - LATİN HARFLİ )
Bulunan 1



17-ISRA
(32) Ve la takrabüz
zina
innehu kane fahışeh ve sae sebıla

Ali Bulaç 32- Zinaya yaklaşmayın, gerçekten o, 'çirkin bir hayasızlık' ve kötü bir yoldur.
Diyanet Vakfı 32. Zinaya yaklaşmayın. Zira o, bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.
Edip Yüksel 32. Zinaya yaklaşmayın; çünkü o büyük bir günah ve kötü bir davranıştır.

Elmalılı Hamdi Yazır 32-Zinaya da yaklaşmayın; çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur.
Süleyman Ateş 32. Zinaya yaklaşmayın, çünkü o, açık bir kötülüktür, çok kötü bir yoldur!
Yaşar Nuri Öztürk 32 Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o iğrenç bir iştir; yol olarak da çok kötüdür.
________________________________________



40-MÜMİN

27. Ve kale musa inni uztü bi rabbi ve rabbiküm min külli mütekebbiril la yü'minü bi yevmil hisab

Diyanet Vakfı 27. Musa da: Ben, hesap gününe inanmayan her kibirliden, benim de Rabbim, sizin de Rabbinize sığındım, dedi.
Elmalılı Hamdi Yazır 27-Musa da: "Muhakkak ben, hesap gününe inanmayan her ululuk taslayandan Rabbime ve Rabbinize sığındım!" dedi.
Yaşar Nuri Öztürk 27 Mûsa dedi: "Ben, hesap gününe inanmayan her kibirliden, benim de Rabbim sizin de Rabbiniz olana sığındım."
________________________________________


40-MÜMİN-54. Hüdev ve zikra li ülil elbab
Diyanet Vakfı 54.O, akıl sahipleri için bir öğüt ve doğruluk rehberidir.
Elmalılı Hamdi Yazır 54-Aklı selim sahiplerine bir yol gösterici ve bir ihtar olmak üzere.
Yaşar Nuri Öztürk 54 Akıl ve gönül sahipleri için bir yol gösterici, bir hatırlatıcıdır o.


OKUDUNUZ MU...??..BANA ŞİMDİ SEÇİP OKUYORSUN DİYECEKSİNİZ..SİZ HEPSİNİ OKUYUN...UYMADIKTAN UYGULAMADIKTAN SONRA...
TARTIŞMALI BİR TÜRBAN-BAŞÖRTÜSÜ MESELESİNİ İSLAMIN OLMAZSA OLMAZ ŞARTI DİYE DAYATANLAR BU YUKARI ÇIKARDIKLARIMA NE DİYECEK...
DEMEKKİ DEVLET KONTROLUNDE RİBA-FAİZ TOPLUMU SÖMÜRÜP BAZILARININ HAKSIZ YERE MALLARINA MAL KATMASINA İZİN VERİP BİRLİK-BERABERLİK SÖZLERİNİ DİLLERİNDEN DÜŞÜRMEDEN
A D A L E T
-İ SAĞLAYACAKLAR....
16-NAHL/90...ALLAH SİZE ADALETİ EMREDER....
3 EMİRDEN BİRİ....ÖYLE Mİ..??...ZENGİNİMİZ BEDEL VERİR..ŞEHİDİMİZ FAKİRDENDİR..ÖYLE YA...
YİNE DEVLET KONTROLÜNDE GENELEVLER ÇALIŞACAK...RESMEN İZİNLİ ZİNA YAPILACAK...ORADAN TOPLANAN VERGİLERDEN İMAM DEDİĞİNİZ-DİN GÖREVLİSİ DEDİĞİNİZ GRUPLARA ÜCRET VERİLECEK...TOPLUM HUZURLU OLACAK...YÖNETENLER DE ÜCRET VERDİKLERİNİN ARKASINDA YATIP-KALKIP CENNET BULACAK..NE KADAR KOLAYMIŞ..HAYRET Kİ HAYRET...

SİZLERE 40- MÜMİN/27 NCİ AYETLE SESLENİYORUM....HESAP GÜNÜNE İNANIYORSANIZ KENDİNİZE GELİN...BEN YARADAN -YÜCE RABBİME SIĞINIYORUM...DAVACI DA DEĞİLİM...KURAN'IN DAVACI OLMASI YETER....



4-Nisa-58- İnnellahe ye'mürüküm en tüeddül emaneti ila ehliha ....
Diyanet-. 58-Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ...
Elmalılı- 58-Haberiniz olsun ki, Allah size emanetleri ehline vermenizi ....
Öztürk-58 Şu bir gerçek ki, Allah size emanetleri, onlara ehil olanlara vermenizi ...


İŞTE İKİNCİ EMİR.....VE..3 NCÜYÜ DE BİLİYORSUNUZ...HUD/112..DOSDOĞRU OL
...

PROF.HAYRETTİN KARAMAN'IN FAİZ VE RİBA BAŞLIKLI MAKALESİNİ DE EKLEYEYİM...DİĞER KONULARDA SÖYLEDİKLERİNİ ARAYAN BULABİLİR...BENİM ODAMDA İKİ SAAT VAR DURMUŞ..GÜNDE BANA İKİŞER KERE DOĞRU SÖYLÜYORLAR....

Faiz ve riba

İslam'ın, sermaye elde etmek ve arttırmak için tercih ve teklif ettiği teşvik aracı faiz değil, kâr ve zararda ortaklıktır. Benim "www.hayreddinkaraman.net" adresli siteme girilir ve oradan faiz ve riba maddeleri aranırsa veya "İslam'da Banka ve Sigorta" isimli kitabıma bakılırsa, "niçin faiz değil de kâr" sorusunun cevabı görülür. Burada faizin ve faizciliğin zararları, sermaye ile kâr ve zararda ortak olarak ekonomiye katkıda bulunmanın faydaları üzerine duracak değilim. Ancak -bizim gazetenin dünkü sayısında çıkan bir istatistik sebebiyle- modernist takılan bazı ilahiyatçıların, ribâ ile faizi birbirinden farklı kılma ve bugün bankaların alıp verdiği faizin, Kur'an'ın geldiği günlerdeki ribâdan farklı olduğunu ileri sürerek "faizin helal olduğuna dair" delil oluşturma teşebbüslerinde kullandıkları bir argümanın asılsız olduğunu ifade etme fırsatı buldum, onu yazacağım.

İddialarına göre Hz. Peygamber devrinde parayı faiz karşılığında ödünç verenler zenginler, faiz ödeyenler ise yoksullar imiş, İslam bu zulmü ortadan kaldırmak için ribâyı (bu manada faizi) yasaklamış. Halbuki bugün bankalar, yoksul ve dar gelirlilerin tasarruflarını topluyor, bunları zenginlere (sanayici ve tüccara) veriyor, onlardan aldığı faizi yoksullara dağıtıyormuş; bu sebeple mahiyeti ve fonksiyonu değişen fazin artık helal olması gerekiyormuş.

Bir kere fâiz-ribâ ayrımının dinî ve ilmî dayanağı yoktur. Kadim İslamî ıstılahlar arasında "faiz" değil, "ribâ" kelimesi vardır. Bizde fâiz, Araplar'da "fâide" yeni sayılacak bir zamandan beri kullanılmaktadır. Temel fıkıh kitaplarının yazıldığı dönemlerde kullanılan ribâ kelimesinin kavram muhtevası içinde bugün adına faiz denilen fazlalık da vardır ve bunda hiçbir görüş farkı mevcut değildir; yani fıkıh alimlerinin tamamına göre, enflasyonun bulunmadığı bir ekonomik ortamda "bir kimseye yüz lira verir, bir müddet sonra yüz bir lira olarak geri alırsanız yüzde bir faiz (ribâ) almış olusunuz." Enflasyon varsa, onun farkını aldıktan sonra bir puan fazla alırsanız faiz (ribâ) almış olursunuz. Faiz kavramı içine giren başka işlemler de vardır, ama bizi burada ilgilendireni yukarıda verdiğimiz tanımdır.

Şimdi aşağıdaki tabloya bakarak bankalardaki mevduatın yoksullara mı, yoksa zenginlere mi ait olduğunu görelim:

2005 yılında bankalardaki mevdûâtın dağılımı:

10 Bin YTL'ye kadar 23.928 % 10,2
10-50 bin YTL arası 43.243 % 18,5
50-250 bin arası 46.401 % 19,8
250 bin-1 milyon arası 28.896 % 12,3
1 milyon YTL üzeri 91.795 % 39,2

2004 yılı ile yapılan karşılaştırma da giderek, büyük rakamların diğerlerine oranının arttığını gösteriyor.

Sonuç olarak bankalara para yatırıp faiz alanların dar gelirliler değil, yoksullar hiç değil, zenginler, hem de bayağı zenginler olduğu anlaşılıyor.

Peki faiz son tahlilde kimin cebinden çıkıyor?

Tüketicinin cebinden çıkıyor; çünkü üretim giderlerine ve maliyete faiz de ekleniyor ve kâr ile birlikte tüketiciden alınıyor.

Ülkemizde tüketici durumunda olan halkın kahir ekseriyetinin ekonomik durumu nasıldır?

Dar gelirli ve yoksullardır.

Sonuç: Bugün de faiz, yoksuldan alınıp zengine veriliyor.

Aynı zenginler faiz yeyici değil de sermayesi ile teşebbüse -kâr ve zararda ortak olarak- katılıcı olsalardı fiyatlardan faiz düşecek ve yoksulların cebinden fazla para çıkmayacaktı.

Reformculara duyurulur.
19 Mart 2006
Pazar

http://www.hayrettinkaraman.net/makale/0021.htm

BEN DE İMZALIYOR VE REFORMCULARLA AKLINI KULLANMAYANLARA DUYURUYORUM...

BAŞÖRTÜSÜYLE BU ÜLKENİN GÜNDEMİNİ ALT-ÜST EDENLER SAĞLADIKLARI BAŞ BAĞLAMA ÖZGÜRLÜĞÜ İLE CENNETİ BULURLAR BELKİ....

7-ARAF- 185-.... fe bi eyyi hadisin ba'dehu yü'minun (BAŞKA HANGİ GERÇEK SÖZ-HADİS-E İNANACAKSINIZ)

77-MÜRSELAT -50-Fe bi eyyi hadiysin ba'dehu yu'minune.(BAŞKA HANGİ GERÇEK SÖZ-HADİS-E İNANACAKSINIZ)





rabbena amenna fağfir lena varhamna ve ente hayrur rahimin (23-/109)

ve selamün ala ibadihillezinastafa (27-/59) ve selamün alel mürselin (37-/182)

Vel hamdü lillahi rabbil alemin


SELAM SEÇİLMİŞLERE..HAMD YARADAN-ALEMLERİN RABBİNE..HER ZAMAN VE HER AN....

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa